UPS pagepic

Oeganda

Oeganda werd door Sir Winston Churchill in 1908 in zijn boek “My African Journey” de “Parel van Afrika” genoemd vanwege het adembenemend mooie landschap, het aangename klimaat en de vriendelijke mensen.

Oeganda is ongeveer 6x groter dan Nederland. Om een indruk te krijgen van het verschil, zie hieronder de afbeelding.

Algemene informatie

Oeganda (ook wel Uganda) is een land in Afrika dat aan Soedan, Kenia, Tanzania, Congo-Kinshasa en Rwanda grenst.

Oeganda is een republiek die staatkundig in 77 districten onderverdeeld is, verspreid over vier geografische regio's. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Bukomansimbi maakt ook deel uit van dit koninkrijk. Naast Boeganda zijn er in Oeganda nog vier andere koninkrijken. 

De vroegste menselijke bewoners van het gebied waren jager-verzamelaars. Tussen ongeveer 2000 en 1500 jaar geleden kwamen Bantoe-sprekende volkeren, vermoedelijk uit Centraal- en West-Afrika, het zuidelijke deel van het land. Zij behoren tot de Urewe-cultuur en brachten en ontwikkelden landbouw, metaalbewerking en nieuwe sociale en politieke ideeën. De koninkrijken van Boeganda en Bunyoro-Kitara zijn voorbeelden van de eerste vormen van formele organisatie.

De koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië om Oeganda af te bakenen, groepeerden een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen. Deze verschillen verhinderden het tot stand komen van een werkende politieke gemeenschap nadat in 1962 onafhankelijkheid was verkregen. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ca 300.000 tegenstanders; guerrillaoorlog en schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostten nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni sinds 1986 heeft relatieve stabiliteit en economische groei gebracht.

Voor uitgebreidere informatie over Oeganda kunt u terecht op de Wikipedia pagina.